Europaparlamentet til Nord-Norge

Europaparlamentet til Nord-Norge

Klikk for stort bilde Tonje Nermark

Etter påske reiser kontoret til Nord-Norge med åtte politiske rådgivere fra Europaparlamentet for å øke forståelsen i EU for vår landsdel.

Nord-Norges Europakontor arrangerer for andre gang studietur til Nord-Norge for representanter og politiske rådgivere fra Europaparlamentet. Målet er at de skal ha med seg ny kunnskap om Nord-Norge og aktiviteten i nord med seg hjem til sitt arbeid i Europaparlamentet. Mange avgjørelser som tas i EU har stor innflytelse på utviklingen av vår region, siden Norge er tett knyttet opp mot EU, særlig gjennom EØS-avtalen. EU er i tillegg en stor kjøper av nordnorske varer som energi, metaller og sjømat. 

 

Siden EU er i gang med å utforme en ny arktisk politikk, er det viktig at de vet hvordan Nord-Norge skiller seg ut fra andre deler av Nordområdene ved at det er et høyt utviklet samfunn med helt andre klimatiske forhold, enn mange andre steder i Arktis. Samtidig  har det stor betydning å vise aktører fra EU at store avstander, spredt bosetting og et arktisk klima fremdeles gir behov for stimulerende tiltak i form av for eksempel differensiert arbeidsgiveravgift.

 

De åtte politiske rådgiverne som i år skal være med på turen arbeider for representanter i Europaparlamentet. De representerer ulike partier og land og jobber innenfor et bredt spekter av politiske områder, blant annet fiskeri, energi, økonomi og EUs Russlandspolitikk.

 

Turfølge skal besøke alle de tre fylkene i nord. Det er blant annet planlagt besøk til Melkøya i Hammerfest, Framsenteret i Tromsø, Nordlaks på Stokmarknes, Hovedredningssentralen i Bodø og Norges Råfisklag i Svolvær. I tillegg til disse besøkene skal de politiske rådgiverne lære om blå vekst og innovasjon og grønn digital teknologi. Internasjonal samarbeid og urfolk står også på programmet.

 

Tekst: Hanna Bakke-Jensen