EU-topper skal diskutere Arktis i Oulu

EU-topper skal diskutere Arktis i Oulu

Klikk for stort bildeEU Arctic in OuluKlimaendringer i Arktis påvirker hele verden, og beslutninger utenfor Arktis kan ha stor påvirkning på regionen.

Derfor inviterer Europakommisjonen sammen med EUs utenrikstjeneste til en todagers konferanse om EU sin arktiske politikk i Oulu, Finland den 15-16. juni.

Under titler The Arctic is global and local – increasing expectations og The Arctic – Northern light for innovation skal kommisjonens utenrikssjef Federica Mogherini sammen med flere andre høytstående representanter fra Europa drøfte innovative løsninger på arktiske problemstillinger. Fra Norge deltar EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen.

Det blir også en sesjon med Arctic Stakeholder Forum og investeringer i Arktis. Nord-Norges Europakontor sammen med NSPA har vært en aktiv pådriver i dette prosjektet, og vi gleder oss til å høre hva Europakommisjonen og andre viktige aktører synes om investeringsbehov i vår region. Statssekretær Grete Ellingsen fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet deltar i denne sesjonen.

Investeringer i infrastruktur og bredbånd står høyt på vår ønskeliste, og derfor gleder vi oss også til det andre World Arctic Broadband Summit som Arctic Economic Council arrangerer i forkant av konferansen. Her samles representanter fra næringslivet, forskere og beslutningstakere for å diskutere hvordan en kan utvikle et trygt, kompetent og sammenkoblet Arktis.

Konferansen avsluttes med Arctic Indigenous Peoples Dialogue, som er en årlig møtearena for Europakommisjonen og urfolksrepresentanter. Årets utgave handler om innovasjon og smarte løsninger, og Nordland fylkeskommune ved Inga-Lill Sundset er invitert med for å fortelle om sin smartspesialiseringsstrategi og lokal utvikling.

Denne konferansen er det første high-level arrangement i regi av EU etter at Europakommisjonen lå fram sin nye politikk om Arktis i april i fjor. Det er en viktig arena der neste steg i EU sin engasjement i Arktis skal diskuteres. Nord-Norges Europakontor skal delta under hele konferansen.