EU sa ja til Bodø

EU sa ja til Bodø

Klikk for stort bildeFra venstre: Fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse i Nordland Aase Refsnes, ordfører i Bodø Ida Pinnerød og fylkesrådsleder i Nordland Tomas Norvoll. Foto: Bodø kommuneBodø ett skritt nærmere å bli Europeisk kulturhovedstad i 2024. Det er klart etter at en jury i EU-kommisjonen torsdag har pre-kvalifisert søknaden fra Bodø, skriver Bodø kommune i en pressemelding.

– Gratulerer til hele Bodø, Nordland og Nord Norge. Denne uka har vist oss at når vi står sammen så vinner vi fram, sier ordfører Ida Pinnerød – som da peker på at uka startet med at skistyret sa ja til Narvik som norsk søkerby for VM i alpint.

Enorm innsats 
Ordføreren vektlegger at det å være Europeisk kulturhovedstad er en nasjonal og internasjonal oppgave, og at alle fylkeskommunene i Nord-Norge og mange av landets kommuner støtter Bodø og Nordland.

- Jeg vil rette en stor takk til de mange som har lagt ned en enorm innsats for å få en best mulig søknad. Jeg håper dette kan motivere unge i Bodø og hele landsdelen til å realisere sine drømmer om å få til noe stort, sier Ida Pinnerød.

- En gledens dag 
Bodø kan dermed bli den første Europeiske kulturhovedstaden nord for Polarsirkelen.

Fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse, Aase Refsnes (SV) er svært fornøyd med at Bodø nå er med videre i konkurransen om å bli Europeisk kulturhovedstad. Hun poengterer at den arktiske dimensjonen blir spennende å vise fram.

- Gjennom søknadsprosessen har vi lagt et godt grunnlag for et stort kulturløft i Nordland. Nå skal vi brette opp ermene og fortsette dette arbeidet. Nordland fylkeskommunes rolle er å se hele Nordland, og sikre at Nord-Norge nå samler seg om denne fantastiske muligheten. Dette er en gledens dag for alle som er opptatt av kulturen i samfunnet, sier en engasjert kulturråd Aase Refsnes.

Neste runde 
Bodø har i denne prekvalifiseringsrunden konkurrert mot til sammen fire byer.

Banja Luka, Mostar og Srebrenica i Bosnia-Hercegovina, og Tirana som er hovedstaden i Albania.

I tillegg til Bodø er også Banja Luka og Mostar prekvalifisert av juryen, og det er altså disse tre byene som nå skal konkurrere om å bli Europeisk kulturhovedstad 2024.

Nå fortsetter jobben
I prekvalifiseringssøknaden er 38 spørsmål fordelt på seks hovedtemaer blitt besvart, over 60 sider.

- Nå fortsetter jobben med selve hovedsøknaden, og da skal ytterligere 12 spørsmål fra EU-kommisjonen besvares, opplyser kommunens prosjektleder og kultursjef Arne Vinje.

Han forklarer videre:

-  Vi vil i starten av januar få tilbakemelding fra juryen på deres merknader på hva vi bør ha større oppmerksomhet på.

- I den neste fasen vil det jobbes videre og enda sterkere med involvering av kunstnere og kulturaktører i Bodø og Nordland, og synliggjøring av prosjektet, sier Arne Vinje.  

Høsten 2019
Beslutningen om Bodø kan kalle seg Europeisk kulturhovedstad 2024, tas høsten 2019.

- Nå blir den store jobben å nå igjennom neste nåløye. Jeg tror Bodø har gode muligheter til å vinne frem. Men i kveld er det grunn til å rope hurra og feire den jobben som allerede er gjort, så ser vi fremover igjen i morgen tidlig, sier ordfører Ida Pinnerød.