EU-presidenten vil ha Arktis øverst på den europeiske agendaen

EU-presidenten vil ha Arktis øverst på den europeiske agendaen

Klikk for stort bildePresident i Europakommisjonen Jean-Claude Juncker. Bildet er tatt ved en annen anledning. Europakommisjonen Det sa presidenten av Europakommisjonen, Jean-Claude Juncker, i sitt innlegg til Europaparlamentet og den finske statsministeren, Juha Sipilä, i forrige uke.

Dette kom fram under en debatt i Brussel 31. januar 2019. Fra 1. juli i år tar Finland over det rullerende formannskapet i EU og Juncker har store forventninger til landets engasjement for nordområdene.

– Jeg ønsker at de skal bruke det finske formannskapet til å utvikle den arktiske dimensjonen. Dette er en viktig sak siden Arktis opplever dobbel så høy temperaturøkning enn gjennomsnittet på kloden, sa presidenten forrige torsdag i Europaparlamentet.

Se opptaket selv her (ca 10.39 min inn i videoen).

Finland har også formannskapet til Arktisk Råd denne perioden og Juncker oppfordrer Finland til å organisere et toppmøte mens landet har formannskapet både i EU og Arktis råd.

– Dette vil sørge for at den arktiske regionen kommer helt øverst på den europeiske agendaen, sa Juncker videre. 

Talen til Juncker handlet om det kommende finske formannskapet. Han fortalte også om det gode samarbeidet mellom EU og Finland og la særlig vekt på utviklingen av digital infrastruktur i Nord-Finland.