EU-politikere til Nord-Norge: – Regner med at noen får sjokk

EU-politikere til Nord-Norge: – Regner med at noen får sjokk

Klikk for stort bildeSpente rådgivere: Tina Melfjord og Torjus Kleiven Kandal gleder seg til å ta med EU-politikerne på tur Andreas Knutson I neste uke kommer flere politikere fra Europaparlamentet til Nord-Norge for å lære om livet i Arktis.

– Vi vil at de skal de kunne smake, lukte, og føle på det som rører seg i landsdelen. Flere blir nok overraska når de får oppleve vårt velutviklede samfunn og yrende folke- og næringsliv på nært hold, sier Torjus Kleiven Kandal ved Nord-Norges Europakontor.

Det er Nord-Norges Europakontor i Brussel som organiserer studieturen for åtte personer fra Europaparlamentet.

– For oss er det viktig å vise at Arktis er mer enn isbjørn, sel, isfjell og øde områder. Det bor faktisk folk i vår del av Arktis – og dét i topp moderne samfunn, sier Kleiven Kandal videre.

Med på turen er fire europaparlamentarikere fra Frankrike, Østerrike og Polen. I tillegg er det politiske rådgivere fra Nederland, Belgia, Latvia og Tyskland. Reisen starter i Bodø før turen går videre til Lofoten, Tromsø, Berlevåg og Kirkenes.

Se programmet her.

Ikke forby næringsvirksomhet

Det er forventa at EU vil oppdatere sin arktiske politikk i nær framtid og for Nord-Norge er det viktig at den gagner folkene som bor i Nordområdene positivt. Stadig flere ikke-Arktiske land er interessert i nordområdene, både av geopolitiske årsaker og miljøhensyn.

– Forslag om å verne Arktis kommer opp med jevne mellomrom. Det å forby næringsvirksomhet over polarsirkelen løser ikke utfordringen med global oppvarming, som kanskje noen tror, sier Kleiven Kandal videre, som understreker at politikkutformingen må skje i dialog med innbyggerne i Arktis.

– Arktispolitikk bør handle om investeringer i bærekraftig utvikling samtidig som vi tar godt vare på miljøet. I tillegg er selvsagt internasjonalt samarbeid i nord viktig for oss.

Arktisk landbruk

I løpet av den fem dager lange rundturen skal gruppa blant annet høre om Bodø som Europeisk kulturhovedstad i 2024 og besøke Hovedredningssentralen i samme by. I Tromsø skal vi innom Polarinstituttet og Ksat. I Berlevåg skal vi lære om hydrogenprosjektet som EU er med å finansiere. I tillegg vil de på turen møte bedriftsledere, stortingspolitikere, fylkesrådsledere og ordførere.

EU-politikerne har også fått mulighetene til å ønske seg tema.

– En av deltagerne hadde lyst til å lære om nordnorsk landbruk, så vi har ordnet han et besøk til Åsbakk Gård utenfor Bodø, sier Tina Bursvik Melfjord, også ved Nord-Norges Europakontor.

Vrangforestillinger
Prosessene i EU-systemet har stor innflytelse på utviklingen i Nord-Norge. Landsdelen er tett knyttet til det europeiske markedet gjennom EØS-avtalen og eksport av sjømat, og EUs institusjoner utformer politikk og regelverk som vi må forholde oss til. Nord-Norges Europakontor ønsker at beslutningstakere i EU skal kjenne til næringslivet, klimaet og det enorme potensialet for bærekraftig vekst som finnes i nordnorske samfunn.

– Det vil sikre at beslutningene som tas er basert på kunnskap og erfaringer, og ikke på vrangforestillinger om et ubebodd Arktis, avslutter Kleiven Kandal.