EU-politikere på studietur til Nord-Norge

EU-politikere på studietur til Nord-Norge

Klikk for stort bildeFra besøket i Bodø. Denne uka kommer åtte politikere og politiske rådgivere fra ulike partigrupper i Europaparlamentet på studietur til Nord-Norge. 

EU jobber nå med sin Arktis-politikk. Derfor har Nord-Norges Europakontor på vegne av fylkeskommunene i Nordland, Troms og Finnmark invitert politikere som er interessert i Nordområdene til en fire dager lang studietur i vår landsel. Hensikten er å øke forståelsen for nordnorske forhold når EUs politikk skal utformes.

 

Prosessene i EU-systemet har stor innflytelse på utviklingen i Nord-Norge. Vi er tett knyttet til det europeiske markedet gjennom EØS-avtalen og eksport av sjømat, og EUs institusjoner utformer politikk og regelverk som vi må forholde oss til.

 

For oss er det viktig å vise at vårt Arktis skiller seg ut fra andre deler av Nordområdene ved at vi er et høyt utviklet samfunn med helt andre klimatiske forhold. Med tanke på EUs nye Arktis-strategi er det svært viktig at denne sammenfaller med vår landsdels interesser, blant annet for å legge til rette for økt næringsaktivitet. Vi håper at studieturen denne uka vil bidra til å synliggjøre dette behovet.

 

I dag, 17. februar, har politikerne vært i Bodø og besøkt blant annet Nordområdesenteret, Forsvarets operative hovedkvarter og Hovedredningssentralen. I ettermiddag går turen videre til Tromsø, og senere til Kirkenes og Hammerfest. Se det fullstendige programmet her.