EU-politikere i Nord-Norge: – Over all forventning

EU-politikere i Nord-Norge: – Over all forventning

Klikk for stort bildeEuropaparlamentarikerne lot seg imponere av det Nord-Norge har å by på I slutten av februar tok vi med oss et knippe EU-politikere til Nord-Norge for å vise frem noe av det beste landsdelen vår har å by på av forskning, innovasjon og næringsliv.

Før turen konstaterte spesialrådgiver på Nord-Norges europakontor, Torjus Kleiven Kandal at:

 – For oss er det viktig å vise at Arktis er mer enn bare isbjørn, sel, isfjell og øde områder. Det bor faktisk folk i vår del av Arktis – og dét i topp moderne samfunn.

Les mer om turen her

Mange inntrykk

På noen dager rakk europaparlamentarikerne å reise 900 km langs kysten av Nordland og Troms og Finnmark.

Både de lokale råvarene på middagstallerkenen og de høyteknologiske nordnorske bedriftene ble beundret i skjønne naturomgivelser.

 – Deltagergruppen ga inntrykk for at dette var over all forventning. Selvfølgelig beundret de den spektakulære naturen, men spesielt lot de seg imponere over hvor utviklet landsdelen vår er. Her bor det både fiskere og folk med doktorgrad i marinbiologi om hverandre på selv de minste skjærene, sier direktør ved Nord-Norges europakontor, Nils Kristian Sørheim Nilsen.

Flere EU-millioner til Nord-Norge

Under gruppens besøk til Berlevåg fikk EU-politikerne høre om Haeoulus-prosjektet, og lot seg imponere. Prosjektet skal benytte et av verdens mest effektive vindkraftanlegg for å produsere hydrogen.

Nathalie Loiseau, leder i underkomitéen for forsvar og sikkerhet i Europaparlamentet, sa til NRK at det kan komme flere EU-millioner til Nord-Norge.

 – Det er jeg ganske sikker på. Vi jobber nå med budsjettet for de neste syv årene. I forbindelse med Green Deal vil vi bruke en stor del av budsjettet til forskning på grønn teknologi i årene som kommer.

Les mer om Green Deal her

Vrangforestillinger
Prosessene i EU-systemet har stor innflytelse på utviklingen i Nord-Norge. Landsdelen er tett knyttet til det europeiske markedet gjennom EØS-avtalen og eksport av sjømat, og EUs institusjoner utformer politikk og regelverk som vi må forholde oss til. Nord-Norges Europakontor ønsker at beslutningstakere i EU skal kjenne til næringslivet, klimaet og det enorme potensialet for bærekraftig vekst som finnes i nordnorske samfunn. Ikke minst ønsker vi at parlamentarikerne skal få kjennskap til kompetansen og ressursene som finnes i Nord-Norge og omvendt.  

Fremtidige muligheter

Gjennom våre tette bånd til Europa, så har nordnorske aktører allerede i dag mulighet til å søke midler fra blant annet Horisont 2020 og EØS-midlene. Men med en relativt ny Europakommisjon og et langtidsbudsjett under forhandling, så står vi også foran en ny programperiode der Norge må bestemme seg om vi skal være med, eller ikke.

Norge signaliserer at vi ønsker fortsatt deltagelse i en rekke EU-programmer. Listen inkluderer blant annet Horisont Europa, Erasmus+, Kreativt Europa, Digital Europe, romprogrammet, og deler av Rights and Values-programmet. Departementene vurderer de ulike programmene og beslutningen om norsk deltagelse. Les mer om prosessen på KS sine nettsider.

Klikk for stort bildeVærgudene lot Nord-Norge vise seg fra sin beste side under besøkt vårt i februar Tina Melfjord