EU-millioner til nordnorske forskningsprosjekter om korona

EU-millioner til nordnorske forskningsprosjekter om korona

Klikk for stort bilde Helgelandssykehus/Medsensio MedSensio fra Tromsø og Helgelandssykehuset skal utvikle teknologi som vil gjøre det enklere å diagnostisere korona. 

To nordnorske aktører er med i et EU-prosjekt gjennom Horisont 2020, og skal jobbe med å utvikle teknologi som vil kunne forenkle diagnostisering av korona. Gründer-bedriften med forankring i Tromsø, Medsensio, skal sammen med andre internasjonale selskaper skape teknologi som vil kunne gjøre det enklere å identifisere korona og andre lungesykdommer. 

Skal lage kunstig intelligens som kan lytte etter korona-symptomer

 

De fikk godkjent sin søknad i starten av september, og målet er å skape et digitalt stetoskop som vil gjøre det enklere å undersøke pasienter for korona. Bedriften har sitt utspring fra UiT, som også er partner i bedriften. 

Les mer om MedSensio her.

Teknologien vil utvikles i samarbeid med blant andre Helgelandssykehuset, hvor lungelege Brynjar Andreassen skal gjennomføre klinisk forskning på hvordan lytte etter korona. Begge aktørene er en del av et større konsortium som skal utvikle ny teknologi som skal gjøre det enklere å diagnostisere korona. 

Andreassen skal samarbeide med sykehjem i Rana kommune i forskningen. Prosjektet, skal bruke kunstig intelligens for å kunne oppdage og følge med på covid-19 sykdomsutvikling.  

Les hva Helgelandssykehuset skriver på egne nettsider her. 

Internasjonalt forskningsprosjekt 

 

Forskning og innovasjonssjef ved Helgelandssykehuset, Herald Reiersen forteller at dette er et godt eksempel på at det virkelig lønner seg å sikte mot stjernene og satse internasjonalt 

- Det gir et flott signal til ansatte at det lønner seg å skrive søknader og finne gode samarbeidspartnere. Dette er et eksempel på at nettverk fungerer. Vi fant frem til MedSensio i Tromsø via Induct, en nettside for å fremme innovasjon. De inviterte oss med inn i Horisont 2020 søknaden, forteller Herald til sykehusets egne nettsider. 

Les mer om Horisont 2020.

Det er flere internasjonale samarbeidspartnere i prosjektet med navnet «Telehealth-ready AI-powered multi-parametric system for surveillance of COVID-19 and cardio-pulmonary chronic patients». Sanolla fra Israel og Medsensio fra Norge skal sammen utvikle AI-teknologien. Tyske Riester bidrar med utvikling og kommersialisering av medisinsk utstyr. Blant de kliniske partnerne er hjemmetjenesteleverandøren Natali fra Israel og Helgelandssykehuset fra Norge.