EU-forskning i sentrum for ledelsen ved UiT

EU-forskning i sentrum for ledelsen ved UiT

Klikk for stort bildeEU-finansiering, samarbeid på forskning og utvikling, og strategiarbeid sto på agendaen da Nord-Norges Europakontor tok imot ledelsen ved UiT Norges Arktiske universitet i Brussel.

Den nye dekangruppen ved UiT, og universitetsledelsen ved blant andre rektor Anne Husebekk, ønsket å samkjøre arbeidet sitt på forskning og utvikling, og få relevante innspill fra ulike aktører i Brussel. Det la et grunnlag for noen spennende dager i starten av desember.

Horisont Europa i fokus

Et tema som er viktig på forsknings og utviklingsfronten, både i Europa og Norge, er prosessen rundt videreføringen av Horisont 2020, Horisont Europa, som skal vare fra 2021-27.

Kunnskapskontoret i Brussel, Norcore, informerte ledelsen ved UiT om hva som skjer i utviklingen av Horisont Europa, og hvordan Norge posisjonerer seg i dette arbeidet. Det var også fokus på hvordan UiT kan forberede seg på dette, og bidra i mobiliseringen.

Gruppen tok også turen innom NTNUs Brusselkontor for å lære om hvordan de som universitet organiserer sitt mobiliseringsarbeid opp mot Horisont Europa.

Forskning og innovasjon i verdensklasse i Leuven

Klikk for stort bildeOgså KU Leuven sto på programmet for uka. Dette gav deltakerne mulighet til å få mer innsikt i hvordan universitetet har strukturert seg for å kunne bli blant de største i Europa på forskning og innovasjon. 

Noe av det ledelsen interesserte seg for, var KU Leuven sin «bottom-up» struktur, som gir forskere frihet til å velge satsing og prosjekter selv, i motsetning til innfallsvinkelen mange andre universiteter har.

Turen gikk også innom Mindgate, KU Leuvens innovasjonssenter, som fokuserer på blant annet helse, teknologi og kreativitet. Mindgate er et samarbeid mellom 29 ledende forskningsinstitusjoner, bedrifter og Leuven kommune.

Godt grunnlag for videre samarbeid

Et gjennomgående tema for besøket var hvordan Nord-Norges Europakontor og UiT skal jobbe sammen fremover, og oppholdet gav mange muligheter til gode samtaler om fremtiden. 

– Vi setter pris på samarbeidet med UiT, og ser frem til å bidra til et godt europeisk samarbeid fremover. Vi ønsker også gjerne å bidra til at UiT får flere Horisont 2020-prosjekter, sier Nils Kristian Sørheim Nilsen ved Nord-Norges Europakontor.

Deltakerne var tydelige på at de ønsker å se mer mot EU, og at de skal fortsette arbeidet med å bygge opp et godt støtteapparat rundt søknadsprosessene, med mål om å øke antall søknader betraktelig i årene som kommer.

Klikk for stort bilde