EU bør investere i infrastruktur i Barentsregionen

EU bør investere i infrastruktur i Barentsregionen

Klikk for stort bilde

 

Dette var hovedbudskapet da Nord-Norges Europakontor inviterte til et nytt Arctic Stakeholder Forum-møte i Kirkenes i forbindelse med Kirkeneskonferansen i forrige uke.

Mens turisme i Arktis var nevnt som en viktig utviklingsprioritet på møtet i Tromsø, ble transport og infrastruktur hovedtema i Kirkenes. Det var fullt hus denne gangen også, med deltakere fra hele Finnmark, samt Finland og Sverige. Fiona Harford fra  Europakommisjonen var også med for å høre om utfordringer og muligheter som vi har i Barentsregionen i dag.

 

Ordfører Rune Rafaelsen understreket at å løse dagens logistikkutfordringer er en forutsettning for bærekraftig økonomisk utvikling i Barentsregionen. Jernbane gjennom Finland til Barentshavet, fra Nord-Sverige til Finland og til Nord-Norge ble nevnt av blant annet Oddgeir Danielsen fra NDPTL og Mona Mansour fra Nord-Sveriges Europakontor som viktige investeringer.

 

Paula Mikkola fra Nordkalolåttrådet ønsket mer midler til sosiale og kulturelle aktiviteter, utdanning og kompetanse. Trond Hansen, som er leder i prosjektet Arctic Skills, understreket også hvor viktig grensekryssende samarbeid innen yrkesfag er for å utvikle nye næringer i regionen.

 

Sammendrag av hele diskusjonen er tilgjengelig her.

 

Møtene i Tromsø og Kirkenes gir innspill til en konsultasjon om EU-investeringer i Arktis som NSPA koordinerer i sine 14 medlemsregioner på oppdrag fra Europakommisjonen. Du kan lese mer om Arctic Stakeholder Forum og konsultasjonsprosessen her. Nord-Norges Europakontor ønsker velkommen skriftlige innspill fra alle interesserte. Ta gjerne kontakt med Kiira (kiira.keski-nirva@northnorway.org). Fristen til å gi innspill er 27. februar