Er du vår neste trainee? Tidligere ansatte forteller åpenhjertig om opplevelsen

Er du vår neste trainee? Tidligere ansatte forteller åpenhjertig om opplevelsen

Klikk for stort bildeVi har spurt tidligere traineer om deres tid på kontoret. Her er det de sier.

Nord-Norges Europakontor har en ledig traineestilling fra starten av september 2018 til ut juni 2019. 

Hensikten med traineestillingen er å gi nyutdannede med tilknytning til Nord-Norge en innfallsport til arbeidslivet, samt å skape engasjement og kunnskap for at disse senere skal kunne være en ressurs for regionen.

  • NB: Søknadsfristen er nå utløpt. Aktuelle kandidater vil bli kontaktet. 

Siden traineeordningens oppstart har en rekke unge og talentfulle mennesker, med sterk tilknytning og forkjærlighet til Nord-Norge, passert gjennom dørene i 24 Avenue Palmerston.

Her er det de forteller om sin tid i EU-hovedstaden:

Klikk for stort bildeEmil Bremnes
Fra: Tromsø
Trainee: 2017-18
Beste minne: Da jeg fikk legge frem nordnorske innspill til regjeringens EU-strategi
Nåværende jobb: Trainee ved Nord-Norges Europakontor

Hva har traineejobben betydd for deg? 
– Først og fremst har den åpnet den øynene mine for viktigheten av regional representasjon og påvirkning i Brussel. EUs lovgivere og politikere har overraskende lite kunnskap om vår arktiske del av verden. Heldigvis er dette på bedringens vei. Rent karrieremessig har erfaringene mine fra Brussel også vært med på å skaffe meg en ny og spennende jobb fra sommeren av.

Hvorfor bli trainee ved Nord-Norges Europakontor? 
– Fordi det er en helt spesiell mulighet til å forstå EU fra innsiden. Du tilegner deg kunnskap som det er umulig å lese seg til. I disse dager med misinformasjon og polarisering om EU-spørsmål i den offentlige debatten, mener jeg det er en verdifull erfaring å ta med seg inn i arbeidslivet.

Klikk for stort bildeMaja Busch Sevaldsen
Fra: Skjelsviksjøen i Bindal
Trainee: 2016-17
Beste minne: Å jobbe med Arktispolitikken til EU, med høydepunktet å få kommissær Vella til Nord-Norge for innspillsmøte med regionen
Nåværende jobb: Europarådgiver, Stavangerregionens Europakontor/ Stavanger Region European Office

Hva har traineejobben betydd for deg? 
– Det var et utrolig bra år. Alt man kan drømme om som fersk Europaviter. Å jobbe i Brussel var også bra for karrieren min. Det er lett å se parallellen mellom traineeoppholdet og senere fast jobb hos Stavangerregionen.

Hvorfor bli trainee ved Nord-Norges Europakontor? 
– Det er en vanvittig kul jobb. Man får være med på mye spennende og lærer noe nytt hele tiden.

Klikk for stort bildeTonje Nermark
Fra: Sandnessjøen på Helgeland
Trainee: 2015-16
Beste minne: Det er alt for mange til å velge bare ett!
Nåværende jobb: Leder for strategisk kommunikasjon og samfunnskontakt, Mo Industripark AS

Hva har traineejobben betydd for deg? 
– Jeg fikk den unike muligheten til å kombinere faget mitt med internasjonalt arbeid på vegne av landsdelen. Jeg tror min tid i Brussel har bidratt på en positiv måte til at jeg stiller med litt annerledes erfaring i bagasjen, særlig på det nordnorske arbeidsmarkedet. Jeg lærte mye under oppholdet og vil absolutt oppfordre unge nyutdannede til å ta utfordringen.

Hvorfor bli trainee ved Nord-Norges Europakontor? 
– Læringskurven er bratt og du får et unikt innblikk i hva Europa betyr for Nord-Norge og vice versa. Internasjonal arbeidserfaring er i tillegg ettertraktet og jeg mener alle har godt av å utfordre seg selv og få litt nye perspektiver gjennom utenlandsopphold. Dersom du ønsker et spennende år med masse nye inntrykk og kunnskap om både Nord-Norge og Europa, kombinert med flotte kolleger, må du søke på traineestillingen!

Klikk for stort bildeTorjus Kleiven Kandal
Fra: Evenskjer
Trainee: 2013-14
Beste minne: Følelsen av å jobbe i et internasjonalt miljø og å bli kjent med mennesker fra hele Europa!
Nåværende jobb: Rådgiver ved Nord-Norges Europakontor

Hva har traineejobben betydd for deg? 
– Å kunne være med på å utforme EU sin politikk med nordnorske briller, har betydd mye for meg, noe jeg faktisk ikke så på som en mulighet før jeg begynte som trainee på kontoret. Jeg fikk også et stort nettverk både i Europakommisjonen og Europaparlamentet, og ikke minst kunnskap om hvordan alt fungerer og henger sammen. Uten denne muligheten, hadde jeg aldri kommet dit jeg er i dag.

Hvorfor bli trainee ved Nord-Norges Europakontor? 
– Alle som er nysgjerrig og sulten på hvorfor EU og Nord-Norge er så avhengig av hverandre, og vil hjelpe nordnorske miljøer til å benytte en av de mange mulighetene som EU gir, så vil jeg anbefale å søke. Dette er også en gylden mulighet til å bli kjent med mennesker fra Europa og resten av verden, som deler mange av dine egne interesser. Flere av dem vil garantert bli dine venner i mange år framover, enten privat eller i jobbsammenheng.

Klikk for stort bildeIngrid Agnete Medby
Fra: Født i Kirkenes, oppvokst delvis i Bodø og i Tromsø
Trainee: 2012-13
Beste minne: Å jobbe med og lære fra mine fantastiske kolleger på kontoret! Stillingen ga meg også veldig mye fleksibilitet og frihet til å være med på mange spennende ting som var relevant for meg.
Nåværende jobb: Foreleser i politisk geografi ved Oxford Brookes University

Hva har traineejobben betydd for deg? 
– Veldig mye. Oppholdet var veldig viktig for å finne ut hva jeg skulle gjøre videre. Jeg hadde alltid trodd at jeg skulle arbeide med noe utenrikspolitikk, men i løpet av oppholdet ble jeg veldig interessert i å forske på diplomati, og spesielt nordområdediplomati. Gjennom oppholdet fikk jeg muligheten til å delta på Arctic Frontiers-konferansen i Tromsø, der jeg kom i kontakt med en professor som senere kom til å tilby meg en Ph.D-stilling i politisk geografi med fokus på identitet og statsforvaltning. Ellers er det også klart at oppholdet ga meg, som nettopp var ferdig med masterstudiene, mye praktisk erfaring – erfaring som ville kommet til nytte i hvilken som helst jobb.

Hvorfor bli trainee ved Nord-Norges Europakontor? 
– Fordi det er en fantastisk erfaring. Man lærer så mye, både om EUs politiske system og om seg selv – spesielt hvis man kommer rett fra utdanning. Som trainee har man et godt støtteapparat og et stort spillerom, og en frihet i det at man ikke trenger å være ekspert fra starten. Oppholdet åpner mange dører og er virkelig nyttig for nettverksbygging. Jeg er fortsatt i kontakt med mange jeg ble kjent med i Brussel – og noen av dem er i dag blant mine beste venner.

Klikk for stort bildeAndreas Østhagen
Fra: Bodø
Trainee: 2010-11
Beste minne: Å kjøre gjennom Brussel med en varebil full av fisk og en tysk kokk (for sjømatmessa)
Nåværende jobb(er): Forsker, Fridtjof Nansens institutt; Rådgiver, Nordområdesenteret; PhD-kandidat, University of British Columbia, Vancouver

Hva har traineejobben betydd for deg? 
– Det endret mitt syn på det å være norsk ved å komme i kontakt med så mange andre forskjellige kulturer og synspunkter. Gav meg inspirasjon til å fortsette å jobbe i utlandet og samtidig gjorde stillingen meg mye mer bevist på regionen jeg selv kommer fra. Ved å jobbe for «hjemme» i «utlandet», lærer man mye mer om begge deler og forstår hvordan man selv kan bidra i det samspillet. Kontoret viste meg hvor unikt nordområdene og Nord-Norge er, som igjen har preget resten av karrieren (har jobbet med Arktis/nordområdene de siste 8 årene). Lærte også at belgisk sjokolade og pommes frittes er oppskrytt, men øl får de til.

Hvorfor bli trainee ved Nord-Norges Europakontor? 
– Fordi man får ta del i et lite team hvor man kan jobbe med å utvikle Nord-Norge, i «Europas hovedstad». Ingen dager er like og traineestillingen gir deg innsyn i en rekke saksområder og mulige karriereveier, og du kan prøve litt av alt.

Klikk for stort bildeBenedicte Solaas
Fra: Bodø
Trainee: 2008-09
Beste minne: Opplevelsen som helhet – alle erfaringene, kjennskapene og perspektivene
Nåværende jobb(er): Rådgiver til adm. direktør i Norsk olje og gass

Hva har traineejobben betydd for deg? 
– Karrieremessig fikk jeg stor nytte av det jeg lærte i Brussel. Særlig som næringspolitisk rådgiver i Norsk Olje & Gass, der jeg hadde ansvaret for å følge opp EUs energipolitikk. Å sitte med førstehåndskunnskap om EUs institusjoner og hvordan politikken utformes var derfor veldig nyttig.

Hvorfor bli trainee ved Nord-Norges Europakontor? 
– Fordi det vil gi vedkommende et sinnssykt spennende år. Man får være med på det kuleste som finnes: å fremme Nord-Norges interesser i EU. Kan det bli bedre? Nei, det er så kult som det kan bli.

Klikk for stort bildeMarthe Svensson
Fra: Nordreisa, Troms
Trainee: 2006-07
Beste minne: Å utføre spennende oppgaver over et bredt spekter av temaer, deriblant fiskeri-, nærings- og konkurransepolitikk.
Nåværende jobb(er): Internasjonal rådgiver i Troms Fylkeskommune

Hva har traineejobben betydd for deg? 
– Det har betydd veldig mye, og var etter alt å dømme avgjørende for at jeg endte opp der jeg er i dag. Jeg fikk viktig og verdifull arbeidserfaring, og åpnet også øynene mine for fylkeskommunen, som er en av eierne til kontoret, og dens oppgaver. I fylkeskommunen jobber jeg den dag i dag tett opp mot kontoret.

Hvorfor bli trainee ved Nord-Norges Europakontor? 
– Fordi det er en flott start på arbeidslivet. Du får muligheten til å se landsdelen fra en annen side, og blir kjent med EU-systemet, EØS, og hva disse har å si for Nord-Norge. I tillegg får man internasjonal arbeidserfaring og gode kontakter i et viktig miljø. I tillegg er Brussel en flott by å bo og jobbe i!