EPC: Gjør deg klar for et skuffende EU-budsjett

EPC: Gjør deg klar for et skuffende EU-budsjett

Klikk for stort bildePresident i Rådet Charles Michel har en tung tid i forhandlingene med statslederne Ministerrådet Forrige ukes ekstraordinære EU-toppmøte resulterte ikke i noen løsning for EUs langtidsbudsjett og denne uken brifet budsjettsjefen i Europakommmisjonen EPCs medlemmer om situasjonen

European Policy Centre (EPC) arrangerte denne uken en samtale med Gert Jan Koopman, generaldirektør for Europakommisjonens budsjettavdeling. Den drevne Brussel-byråkraten kunne fortelle at EUs medlemsland ikke er i nærheten å enes om størrelsen på EUs neste langtidsbudsjett.

Brexit, ambisiøse mål og Europaparlamentet

Mye av problemene med budsjettet kommer som et resultat av Brexit. Storbritannia var en av EUs største netto bidragsytere til fellesskapet. Dette legger mer press på nordeuropeiske land som må fylle tomrommet etter britene. Betalingsviljen er dessverre ikke like stor som president von der Leyens ambisjoner.

Europakommisjonens ønske er at medlemslandene skal sette av 1,11% av BNI, mens forslagene fra Finlands formannskap, president i Ministerrådet Charles Michel og et dokument fra Europakommisjonen selv foreslår henholdsvis 1,07%, 1,074% og 1,069%, i følge EPC.

På sin side så ønsker Europaparlamentet at budsjettet skal baseres på 1,3% av medlemslandenes GNI. Parlamentet må også være med på å godkjenne budsjettet, noe som introduserer enda en spiller i konflikten.

Konsekvensene kan bli store

Budsjettforhandlingene er langt på overtid sammenlignet med forrige prosess i 2013. Dette fører igjen til ekstra arbeid som forsinker prosessen videre.  Forhandlingene kan endre på tre måter:

Det første ogforetrukne alternativet er partene kommer frem til et kompromiss i vår.

Det andre alternativet er at partene vil lande på ca. samme resultat som i det første, men med mye større forsinkelser.

Det siste alternativet er at et nytt budsjett ikke er på plass innen 31. desember i år. Da vil gjeldende busjettsatser videreføres, til neste år, men Kommisjonen får ikke igangsatt sine programmer – ikke engang høyt profilerte programmer som Just Transition Mechanism. Sistnevnte finansieringsordning har en sentral rolle i EUs ambisiøse Green Deal.