Disse to elevene skal tilbringe en uke på Brussel-kontoret

Disse to elevene skal tilbringe en uke på Brussel-kontoret

TOMMEL OPP: David og Christer (til høyre) ser frem til en uke i EU-hovedstaden. Foto: Privat - Klikk for stort bildeTOMMEL OPP: David og Christer (til høyre) ser frem til en uke i EU-hovedstaden. Foto: PrivatI slutten av januar reiser David Braseth og Christer Johansen (begge 18) til Brussel. Her skal de tilbringe en arbeidsuke på Nord-Norges Europakontor.

Ungdommene fra Ørnes i Nordland øynet muligheten til et lærerikt opphold i EU-hovedstaden gjennom det nye samfunnsfagsstipendet for elever som tar studiespesialisering ved Meløy videregående, avd. Ørnes.

I november lyste skolen ut to forskjellige stipend til fire elever. Det ene stipendet er for et opphold i Oslo, hvor man får muligheten til å «følge en politiker» gjennom en hektisk arbeidsuke på Stortinget.

Det andre stipendet, som Braseth og Johansen ble tildelt, gir dem en ukes opphold i Brussel og fast «kontorplass» på Nord-Norges Europakontor.

Vil lære om EUs prosesser

18-åringene angrer ikke på at de søkte på stipendet.

– Jeg gleder meg veldig og ser på turen som en ypperlig måte å tilegne meg kunnskap om Norges forhold til EU. I tillegg blir det interessant å se hvordan norske interesser fremmes i Europa, sier Braseth.

Christer Johansen medgir at han er enig med klassekameraten, men håper dessuten å lære om hva som skjer på innsiden av EU.

– Jeg håper på å få et bedre innblikk i hva som foregår innad i EUs sentrale institusjoner, sier han.

– Spennende

Begge har store forventninger og ser frem til oppholdet i hjertet av Europa.

– Å få en reise til Brussel er i seg selv spennende, men læringsutbyttet er det som driver meg. Jeg gleder meg til å møte personer som gjør en jobb for å fremme Norges interesser i EU, sier Braseth, før Johansen skyter inn:

– Dette stipendet til Brussel er definitivt en fin og lærerik måte å få tilegne seg nyttig kunnskap som er relevant for fagene mine.

For å motta stipendet krevdes det at søkerne tok faget Politikk og menneskerettigheter i fjor, og at de tar Sosiologi og sosialantropologi i år, står det på skolens hjemmeside.

Internasjonal erfaring

Kontorets direktør Nils Kristian Sørheim Nilsen sier han ble positivt overrasket over henvendelsen fra Meløy vgs.

– Vi synes det er veldig bra at skolen ønsker å gi elevene sine internasjonal erfaring og ønsker Christer og David velkommen, sier han.

Under oppholdet skal elevene følge et konkret oppdrag fra skolen etter læreplanmålene. På Europakontoret får de samtidig muligheten til å:

  • Lære om Norges, og Nord-Norges, relasjoner til EU
  • Få et innblikk i kontorets arbeid og dermed en del av Nord-Norges satsing internasjonalt
  • Lære om EUs institusjoner, historie og funksjoner
  • Møte andre norske/europeiske aktører i Brussel
  • Delta på relevante møter/seminarer og skrive nyhetssaker som kan publiseres på vår hjemmeside