− Dette er Europas månelanding

− Dette er Europas månelanding

Klikk for stort bilde Aris Oikonomou/AFP via Getty Images Kommisjonspresidenten virket fornøyd da hun denne uken presenterte den rykende ferske «European Green Deal» for Europaparlamentet. Medlemslandene er imidlertid ikke helt enige om de grønne ambisjonene.

«The European Green Deal» skal fungere som en grønn pakt og veikart for Europa de neste årene, ifølge den nyvalgte Kommisjonspresidenten Ursula von der Leyen. Målet er blant annet at kontinentet skal bli klimanøytral innen 2050.

Under EU-toppmøtet i Brussel denne uken var hovedtemaet klima, som høstet mye oppmerksomhet da Greenpeace-aktivister «satte fyr» på Rådsbygningen i hjertet av EU-området.

Klikk for stort bilde Eric de Mildt/Greenpeace − The Green Deal er på den ene siden et ambisiøst mål for å oppnå klimanøytralitet før 2050, og på den andre siden er den et dedikert veikart gjennom femti konkrete tiltak, sa Kommisjonspresident Ursula von der Leyen da hun møtte pressen.

Samtidig som von der Leyen understreket det høye ambisjonsnivået til the Green Deal viste hun en pragmatisk holdning til gjennomføringen av planen.

Vil hjelpe regioner og sektorer i overgangen
Overgangen til klimanøytralitet må skje på en måte som er sosialt og økonomisk bærekraftig for den europeiske befolkningen. Derfor har Kommisjonen inkludert en mekanisme i sitt langtidsbudsjett som skal bidra til nettopp dette.

Mekanismen, kalt Just Transition Mechanism, er i tråd med Europaparlamentets og Kommisjonens egne ønske om å tenke klimahandling i alt de foretar seg. Ettersom Norge er underlagt det samme statsstøtte regelverket som EU-landene gjennom EØS-avtalen, vil dette kunne påvirke regler og støtte knyttet til grønn næring og innovasjon.

Les mer om da Europaparlamentet erklærte klimakrise

Nesten enstemmig enighet
Klikk for stort bilde Det europeiske råd Nesten alle statslederne ønsket von der Leyens grønne ambisjonsplan velkommen med åpne armer denne uken.

Det var imidlertid målet om å gjøre kontinentet klimanøytralt innen 2050 som stod i veien for at statslederen i Polen klarte å forplikte seg til Kommisjonens grønne avtale. Landet er nemlig den andre største kullprodusenten i Europa, etter Tyskland. Avslaget på det overordnede målet i von der Leyens grønne plan illustrerer utfordringen den nye Kommisjonen står overfor når de fremover skal utvikle konsensusbasert politikk i tråd med sine grønne ambisjoner.

EU-landenes statsledere skal diskutere forpliktelsene til den grønne avtalen på et møte i juni 2020.

Les pressemeldingen fra Det europeiske råd (statslederne) her.