− Det har vært en engasjerende uke

− Det har vært en engasjerende uke

Klikk for stort bildeNord-Norges Europakontor består av syv kolleger denne uken. Nelli Immonen Siden 2018 har Meløy videregående skole avdeling Ørnes tildelt to elever samfunnsfagstipend til Nord-Norges Europakontor i Brussel. I år var det Maria Myrvoll (18) og Nathalie Solveig Andersen (18) som fikk mulighet til følge arbeidet de ansatte gjør på kontoret. Her er deres egne refleksjoner rundt arbeidsuken.

Et viktig arbeid

− Nord-Norge påvirkes mye av det som skjer i Brussel og EU gjennom sitt medlemskap i EØS-avtalen. Det er kjempeviktig å være tilstede i Brussel for å bidra til økt kunnskap om Nord-Norge som en Arktis-region, sier Nathalie og Maria.

Klikk for stort bildeNathalie og Maria foran EU-kommisjonen i Brussel Julie Bremnes Les mer om Norges relasjon til EU her.

Det har vært spennende for jentene å være i Brussel denne uka, da dette er det siste året med medlemskap i de ulike EU-programmene som Norge har valgt for denne perioden fra 2014-2020. Samtidig som arbeidsuken finner sted i Brussel, er det mange diskusjoner om valg av hvilke programmer Norge skal være med i den nesten perioden fra 2021. Samtidig skal EU bestemme seg for innhold og pris på programmene. 

− Det har vært svært spennende å lære om EU-programmene, og vi har lært mye om kontorets viktige arbeid og hvilken nytte Nord-Norge kan ha av de ulike programmene i EU-samarbeidet tilbyr, sier Meløyjentene.

Les mer om EU-programmene her.

Alternativ arbeidsuke

Klikk for stort bildePå besøk hos Norges delegasjon til EU. F.v: Oda Oldertrøen, Maria Myrvoll, Nathalie Solveig Andersen, Julie Bremnes og Olivia Knudsen Andreas Knutson Nathalie og Marias uke i Brussel har bydd på en rekke spennende opplevelser. Uken startet med foredrag av traineene Julie Bremnes og Andreas Knutson som fortalte om oppbygning av EU og EØS-avtalen, Norges forhold til EU og videre om kontoret sitt arbeid.

Deretter har studentene besøkt Oslo- og Stavangerregionens Europakontor, House of European History, i tillegg til IndustriEnergi, Norges Delegasjon til EU og ambassaden, som alle holder til på Norway House. Programmet på siste arbeidsdag er å lære mer om arbeidet ved Trøndelags Europakontor og å få et dypere innblikk i Europaparlamentets arbeid gjennom Parlamentarium. Elevene har også fått muligheten til å være turist i byen.

− Oppholdet har levd opp til forventningene. Arbeidsuken har vært svært innholdsrik og vi sitter igjen med mye ny kunnskap og ikke minst minner, poengterer jentene.

Når Maria og Nathalie kommer tilbake til skolebenken på Meløy videregående skole, skal de holde et foredrag for medelevene sine om deres arbeidsuke.

Klikk for stort bildeMaria og Nathalie er stolt av regionen sin, og ser frem til at Bodø blir Europeisk kulturhovedstad i 2024– Vi håper å kunne videreformidle mest mulig av den kunnskapen vi sitter igjen med etter oppholdet. Stipendordningen er særdeles bra og Meløy videregående avdeling Ørnes er den eneste skolen i Nord-Norge som tilbyr dette. Maria og Nathalie ønsker å takke både skolen og de ansatte på kontoret for opplevelsen.