– Det er veldig spennende å være i Brussel akkurat nå

– Det er veldig spennende å være i Brussel akkurat nå

Klikk for stort bildeMarthe og Tuva foran Europaparlamentet. Foto: Tina MelfjordDet sier Marthe Valmo Normann og Tuva Karine Iversen, som er i Brussel denne uka, samtidig som den store avstemningen om avtalen til brexit det britiske parlamentet. Dette er elevenes egen opplevelse av det å være i Brussel mens avstemningen pågikk.

Jentene fra Meløy videregående skole avdeling Ørnes, har hatt arbeidsuke hos Nord-Norges Europakontor denne uka. De vant et stipend fra skolen, slik at de kunne reise ned til Brussel for å lære mer om Nord-Norges Europakontor og EU. De fikk med seg en av de mest spennende utviklingene i brexit-saken: Underhuset sin avstemning over utmeldingsavtalen statsminister Theresa May har forhandlet frem med EU.

Parlamentet sa nei

Klikk for stort bildeFoto: Marthe Valmo NormannAvstemningen, som tok sted i Underhuset i London 15. januar, ble et dundrende nederlag for statsminister Theresa May. Den foreslåtte avtalen ble avvist med 202 stemmer for, og hele 432 stemmer mot. Det er altså et klart flertall mot statsministerens brexit-avtale. Landet står nå i fare for å gå ut av EU uten en avtale, en såkalt «hard brexit».

– Det å kunne være i Brussel mens det foregikk var veldig spennende! Man får et større innblikk, og en dypere forståelse av hvordan EU fungerer, og hva brexit faktisk innebærer, når man er her i EU-hovedstaten for å lære om det, sier meløyjentene.

Brexit-avtalen er en skillsmisseavtale om hvordan Storbritannia skal melde seg ut av EU, og hvordan de skal forholde seg til EU etter utmeldelsen, som etter planen skal skje 29. mars i år.

Klokken tikker og hele verden følger spent med på hva som skjer videre etter avstemningen.  Dersom landet for eksempel går ut av EU uten noen form for avtale, vil de miste flere goder og rettigheter langs landets grenser. Avtalen de nå stemte over var ikke en ren handelsavtale, men en avtale som også handlet om briter i andre EU-land kunne fortsette å bo der og motsatt, samt hva prislappen på utmeldingen vil bli.  

Lærerik uke

Klikk for stort bildeFoto: Marthe Valmo NormannMarthe og Tuva har i løpet av uka blant annet fått oppleve EU-hovedstaden hvor flagg fra de ulike medlemslandene henger på nærmest hver vegg. De har sett på de ulike EU-byggene, og lært mer om både EU i seg selv og også Norges stilling i alt dette – som et land utenfor.

–  Det er veldig mange som ikke vet hvor viktig dette er, og dette besøket har gjort at vi ser hvordan EU og EØS gir oss muligheter som vi tar for gitt, sier de.

Jentene er veldig fornøyde med oppholdet, og vil anbefale alle som har muligheten, til å reise ned til Brussel, for å lære mer om hvor viktig EU faktisk er for Norge. Når de reiser tilbake til Norge, skal de holde en forelesning for skolen sin. På denne måten bidrar de til å spre kunnskap om hvorfor EU er viktig for Nord-Norge. De mener at det er viktig å opplyse de rundt seg, siden mange ikke vet hvor viktig dette er.

Klikk for stort bildeMarthe og Tuva fikk mulighet til å oppleve Brussel. Foto: Marthe Valmo NormannDersom du vil vite mer om hva brexit er kan du lese HER