Derfor er det 'skrivefeil' i logoen til Bodøs prestisjeprosjekt

Derfor er det 'skrivefeil' i logoen til Bodøs prestisjeprosjekt

LOGO PÅ PLASS: Logodesigner Kjetil Strand, ordfører Ida Pinnerød og kultursjef Arne Vinje holder frem logoen. Foto: Per-Inge Johnsen - Klikk for stort bildeLOGO PÅ PLASS: Logodesigner Kjetil Strand, ordfører Ida Pinnerød og kultursjef Arne Vinje holder frem logoen. Foto: Per-Inge JohnsenUnder visjonen «Arcticulation», og med fersk logo, skal Bodø kommune jobbe for å bli europeisk kulturhovedstad i 2024.

Bodø kommune er i full gang med søknadsprosessen om å oppnå status som europeisk kulturhovedstad (ECoC) i 2024.

I høst var styringsgruppen i Brussel for å informere europeiske aktører om Bodøs kandidatur, samt lufte ideer og få tilbakemeldinger og synspunkter på Bodø som norsk søkerby. Siden har det vært jobbet med å få på plass en visjon og en logo som skal brukes i den videre søknadsprosessen. 

Nå er resultatet klart.

Fornøyd ordfører

- Jeg synes det er en spenstig visjon som tar opp noe av det unike vi kan by på her nord. Jeg vil rose arbeidet som er gjort både med visjonen og logoen. Begge deler er med på å framheve det unike med Bodø og Nordland som kulturell møteplass i Europa, sier ordfører Ida Pinnerød.

- Den nye logoen og visjonen vil være viktige i den videre jobben med Bodø som søkerby til Europeisk kulturhovedstad 2024, sier ordføreren

Bevisst skrivefeil

Styringsgruppen for Bodøs søknadsprosjekt vedtok i april at «ARCTICULATION» skal være visjonen for Bodø som Europeisk kulturhovedstad 2024.

- Arcticulation er både unikt og selvforklarende, samtidig som det inviterer til å søke mer informasjon om hvilke motiver og forklaringer som ligger bak uttrykket, sier kultursjef og prosjektleder for Bodø som søkerby, Arne Vinje, i Bodø kommune.

Han påpeker at «Arcticulation» selvsagt er en bevisst skrivefeil, og som omhandler de engelske ordene: arctic, art, culture og communication.

- Det vektlegger at Bodø er den første kulturhovedstaden som kan påberope seg å være arktisk, og i tillegg er det en opplysende dimensjon, sier Vinje.

Les også: Bodø som kulturhovedstad i Europa: – Sjansene våre er gode

Vant logokonkurranse

Med visjonen på plass ble det satt i gang en logokonkurranse. Fem designbyråer ble invitert til å være med på konkurransen, tre av dem fra Bodø og de to andre fra henholdsvis Harstad og Mo i Rana.

Til slutt var det Riktig Spor fra Bodø som gikk seirende ut av konkurransen.

- Riktig Spor har levert et godt begrunnet og gjennomarbeidet forslag til logo og visuell identitet for prosjektet, og oppnådde høyest score på kriteriene for konkurransen, sier juryleder Kjetil Strand – som til daglig jobber som markedssjef i Funn AS.

Blant kriteriene for logoen er at den skal understøtte visjonen «Arcticulation» og synliggjøre søknadsarbeidet både lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

- Logoen har et enkelt, profesjonelt og identifiserbart uttrykk, heter det videre i juryens begrunnelse.

Artikkelen er skrevet av Aleksander Ramberg i Bodø kommune. Originalsak finner du her