Bringer EU-politikere til Nord-Norge: – Flere blir nok forbløffet

Bringer EU-politikere til Nord-Norge: – Flere blir nok forbløffet

FRA BRUSSEL TIL NORD: Nils Kristian Sørheim Nilsen, direktør ved Nord-Norges Europakontor, tar med seg prominente gjester på rundtur i Nord-Norge neste uke. Foto: Emil Bremnes - Klikk for stort bildeFRA BRUSSEL TIL NORD: Nils Kristian Sørheim Nilsen, direktør ved Nord-Norges Europakontor, tar med seg prominente gjester på rundtur i Nord-Norge neste uke. Foto: Emil BremnesNeste uke skal to representanter og åtte politiske rådgivere fra Europaparlamentet på en omfattende studietur i Nord-Norge.

– Når nordområdene diskuteres i Brussel skjæres ofte hele Arktis under en og samme kam. Nord-Norge blir dermed befengt med myten om at det stort sett er islagt og ubebodd, sier Nils Kristian Sørheim Nilsen, direktør ved Nord-Norges Europakontor.

Den vrangforestillingen ønsker han å gjøre noe med. Fra 12. til 16. februar tar Nord-Norges Europakontor derfor med seg to EU-parlamentarikere og åtte politiske rådgivere for representanter i Europaparlamentet på en studietur til Nord-Norge.

– Forbløffet

– Vi vil at de skal de kunne ta, føle og smake på det som rører seg i landsdelen. Flere blir nok forbløffet når de får oppleve vårt velutviklede samfunn og yrende folke- og næringsliv på nært hold, sier han.

I løpet av den fem dager lange rundturen skal gruppen på skreifisketur i Lofoten og blant annet besøke Hovedredningssentralen i Bodø, Polarinstituttet i Tromsø og Barentssekretariatet i Kirkenes. I tillegg vil de møte bedriftsledere, stortingspolitikere, fylkesrådsledere og ordførere.

– Vi ønsker at beslutningstakere i EU skal kjenne til næringslivet, klimaet og det enorme potensialet for bærekraftig vekst som finnes i nordnorske samfunn. Det vil sikre at beslutningene som tas er basert på kunnskap og erfaringer, og ikke på vrangforestillinger om et øde Arktis, sier Brussel-kontorets direktør.

Påvirker

Selv om Norge ikke er medlem i EU er det mange beslutninger som påvirker Nord-Norge. I januar lanserte Europakommisjonen en etterlengtet rapport som kartlegger fremtidige behov for investeringer i arktiske strøk, basert på innspill fra aktører i regionen.

– Vi vil derfor belyse det sterke avhengighetsforholdet som allerede eksisterer mellom EU og Nord-Norge. Mange EU-land er avhengige av fisken, mineralene, energien, og andre produkter som vi eksporterer. Nord-Norge er direkte med på å ivareta EUs energi- og matsikkerhet, sier Nilsen.