Brexit utsettes

Brexit utsettes

Klikk for stort bildeDen 20. mars ba Theresa May, Storbritannias statsminister, om en tre måneders utsettelse av Brexit.

På toppmøtet torsdag 21. mars tok EUs stats- og regjeringssjefer for seg statsminister Theresa May sitt brev der hun ber om å få utsatt Brexit til 30. juni 2019. EU har kommet med et tilbud om en utmeldingsavtale der Brexit kan utsettes frem til senest 22. mai.

Avtalen består av to trinn:

Trinn 1: Det er i første omgang gitt en utsettelse til 12. april. Og parlamentet i London må bestemme seg for å godkjenne avtalen om utsettelse.

Trinn 2: Dersom parlamentet godkjenner utmeldingsavtalen, vil utsettelsen forlenges frem til 22. mai 2019 – som er dagen før valget i Europaparlamentet.

Hvis det britiske parlamentet ikke godkjenner utmeldingsavtalen, må Storbritannia ut av EU 12. april. Europaparlamentet forventer også at Storbritannia skal angi "veien videre" før denne datoen.

Klikk for stort bildeBriten har fire valgmuligheter frem til 12.april; de kan godta Brexit avtalen, forlate EU uten en avtale, søke om forlengelse av utmeldingen eller tilbakekalle utmeldingen.

Storbritannia blir å stemme over avtalen neste uke.

Les mer om Brexit her!