Bodø som kulturhovedstad i Europa: – Sjansene våre er gode

Bodø som kulturhovedstad i Europa: – Sjansene våre er gode

VIDEO: Arbeidsgruppen viser bilder og lyd fra Nordland til Sylvain Pasqua, leder for European Capital of Culture i Europakommisjonen. På bildet (f.v.): Eirik Fiva, Arne Vinje, Knut Hermansen (ministerråd, Norges delegasjon til EU), Sylvain Pasqua, Nils Kristian Sørheim Nilsen (direktør, Nord-Norges Europakontor), Rolf Norås og Anne Britt Norø. Foto: Emil Bremnes - Klikk for stort bildeVIDEO: Arbeidsgruppen viser bilder og lyd fra Nordland til Sylvain Pasqua, leder for European Capital of Culture i Europakommisjonen. På bildet (f.v.): Eirik Fiva, Arne Vinje, Knut Hermansen (ministerråd, Norges delegasjon til EU), Sylvain Pasqua, Nils Kristian Sørheim Nilsen (direktør, Nord-Norges Europakontor), Rolf Norås og Anne Britt Norø. Foto: Emil Bremnes

Forrige uke var arbeidsgruppa for «Bodø som kulturhovedstad 2024» på besøk i Brussel. Her presenterte kultursjef i Bodø, Arne Vinje, byens kandidatur til lederen for kulturhovedstadprogrammet i Europakommisjonen, rådgivere i Europaparlamentet og en rekke andre aktører i EU-hovedstaden. Se stor bildeserie fra besøket og faktaboks om ECoC lenger ned.

Møtene ble organisert av Nord-Norges Europakontor i Brussel, og hadde et todelt formål.

– Først og fremst var det viktig å informere aktuelle aktører i Brussel om Bodøs kandidatur. For det andre handlet det om å lufte idéer, få tilbakemeldinger og synspunkter på Bodø som norsk søkerby, sier Vinje.

– Eksotisk

Arbeidsgruppen fikk konstruktive tilbakemeldinger fra mange av personene de møtte under studiebesøket.

– Alle vi møtte viste stor interesse for prosjektet. Vi fikk stadig høre at de syntes dette var en god idé.

Helt siden 2015 har Bodø kommune vurdert å delta i konkurransen. Særlig ett element vedrørende Bodø som søkerby fikk EU-aktørene til å sperre opp øynene.

– De likte veldig godt idéen om å fremme den arktiske dimensjonen som hovedtema. Det syntes de virket spennende og eksotisk, sier Vinje og smiler.

Dersom Bodø ender opp med tittelen blir de den første europeiske kulturhovedstaden nord for polarsirkelen.

Lærer av Stavanger

Arbeidsgruppen har med seg Rolf Norås som mentor og rådgiver i prosjektet. Han var ansvarlig for søknadsprosessen til Stavanger da de ble valgt til kulturhovedstad i 2008.

Den tidligere kultursjefen i «oljebyen» mener Bodø har alle forutsetninger for å vinne.

– Jeg anser Bodøs sjanser til å lykkes som gode. Det er gitt positive signaler fra sentrale nasjonale politikere, jeg opplever et stort engasjement lokalt fra viktige aktører i kultur- og næringslivet, ved universitetet og blant unge mennesker, sier han, og legger til:

– Nå handler det om at alle disse gode kreftene må trekke i lag, og skape et bredt engasjement blant Bodøs og Nordlands befolkning. Alt dette er viktige forutsetninger for å lykkes.

 

Ingen norsk konkurranse

Blant landene Norge konkurrerer med finner man land som Island, Makedonia, Albania og Montenegro. Når det gjelder norsk konkurranse er dette ikke noe kultursjefene frykter.

– Vi har forhørt oss hos i storbynettverket og per dags dato har vi ikke registrert at andre norske byer ønsker å melde seg til konkurransen, sier Vinje.

Bodøs kandidatur har vært nøye planlagt i over to år, ifølge kultursjefen.

– Det har blitt utarbeidet en forstudie som ga mange positive svar. Vi opplever også bred politisk støtte i kommunen og fylkeskommunen, noe som underbygger at man mener alvor med dette arbeidet, sier han.

Fristen for å søke går ut om litt under ett år. Det skremmer ikke kultursjefen.

– Nå starter arbeidet med søknadsskrivingen for fullt. Vi har dyktige folk med oss så dette blir bra, avslutter Vinje.

Denne saken ble også omtalt i Avisa Nordland. Les saken her.

Faktaboks Europeisk Kulturhovedstad / Bodø 2024:

  • Europeisk kulturhovedstad utpekes av Europakommisjonen for en periode på ett kalenderår. I løpet av året organiserer byen en rekke kulturelle arrangementer med sterk europeisk dimensjon.
  • Bergen var kulturhovedstad i 2000 og Stavanger/Sandnes i 2008.
  • Fra 2011 ble statusen som Europas kulturhovedstad forbeholdt EU-land, men nå har bestemmelsene blitt forandret så bla. Norge, Island og Liechtenstein kan søke hvert tredje år f.o.m. 2024.
  • Ikke-medlemsland konkurrerer kun med hverandre, og ikke med EU-land.
  • Vinneren av konkurransen annonseres i slutten av 2019. Valgpanelet består av EU-representanter fra forskjellige land og institusjoner.
  • Bodø har blitt kåret til Norges mest attraktive by i 2016 og norsk kulturkommune for 2017-2018.
  • Arbeidsgruppen for Bodø 2024 som var i Brussel består av Arne Vinje, Rolf Norås, Anne Britt Norø fra Bodø kommune, Eirik Fiva fra Nordland fylkeskommune.