– Bodø som europeisk kulturhovedstad vil bringe Arktis og Europa nærmere hverandre

– Bodø som europeisk kulturhovedstad vil bringe Arktis og Europa nærmere hverandre

Klikk for stort bildeDet sa fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll, under konferansen Arctic Futures Symposium 28. november 2018 i Brussel. Han viste også stor begeistring for at Narvik og Ofotbanen er foreslått av EU-kommisjonen til å bli en del av kjernekorridornettverket – som vil bety økte investeringer for infrastrukturen i nord.

I forrige uke annonserte EU-kommisjonen at Bodø er én av tre finalister til å bli europeisk kulturhovedstad i 2024.

– Dette er veldig spennende og viktig for oss, fortalte han videre i sin innledende tale til konferansen, som ble arrangert 28. november.

Interessen for arktisk kultur er stigende internasjonalt. I år er det for første gang et eget panel med fokus på kultur under konferansen. 

– Kultur handler om mennesker. Det kulturelle aspektet får fram også det menneskelige perspektivet i den arktiske debatten. Det er et aspekt som ofte er glemt i utformingen av arktisk politikk, sier Nils Kristian Sørheim Nilsen, direktør for Nord-Norges Europakontor.

Kortfilmkveld

Arctic Futures Symposium er en årlig arktisk konferanse i Brussel, som arrangeres av blant annet Nord-Norges Europakontor, andre regionkontorer, ambassader og organisasjoner. Se programmet og alle samarbeidspartnerne her.

I år arrangerte Nord-Norges Europakontor og de andre samarbeidspartnerne også en kortfilmkveld med filmer fra ulike regioner i Arktis. Fra Norge har Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) vært samarbeidspartner og det er filmen «Skallamann» som ble vist fra landsdelen.

Narvik på transportkartet

Infrastruktur var også et viktig tema som ble diskutert under konferansen. Tomas Norvoll er glad for at også EU satser mer i Nordområdene og er storfornøyd med at EU-kommisjonen har foreslått å forlenge to transportkorridorer inn i europeisk Arktis, blant annet via Sverige til Narvik.Klikk for stort bilde

– Trans-europeiske nettverk og grenseoverskridende samarbeid er avgjørende både for et velfungerende indre marked. Og ikke minst når det gjelder gjennomføring av energiunionen, det digitale indre marked og utviklingen av bærekraftige transportformer, sa Tomas Norvoll videre som også fortalte om at Narvik er Norges VM-kandidat i alpint i 2027 til deltagernes store begeistring.

Forslaget fra EU-kommisjonen om at Ofotbanen og Narvik blir en del av kjernekorridorene, er forventet å bli godkjent av EU-landene og EU-parlamentet senest i mai 2019.

Viktig møteplass

Andre talere på konferansen fra Nord-Norge er Kjell Stokvik fra High North Logistics, Sandra Márjá West fra Riddu Riđđu-festivalen, Frode Nilssen fra Nord universitet, stortingsrepresentant fra Nordland Eirik Sivertsen, EU-koordinator i Samerådet Elle Merete Omma og Kirsti Methi fra Tromsø kommune.

– Vi er stolte over at vi har fått så mange nordnorske innledere på talerlista. Konferanse er en viktig møteplass for dialog mellom beslutningstagere, både i EU og i andre lands representasjoner, og for oss som bor, lever og jobber i de arktiske områdene, sier Nils Kristian Sørheim Nilsen ved europakontoret.

Det er sjette gang at Nord-Norges Europakontor er med å arrangere denne konferansen som er den største årlige arktiskonferansen i Brussel.