Bli kjent med vår nye direktør

Bli kjent med vår nye direktør

Klikk for stort bildeNord-Norges Europakontor har fått ny direktør. I dette intervjuet svarer han på de tøffe og viktige spørsmålene; som hva som motiverer han og hvorvidt han foretrekker bakt potet eller pommes frites.

Mandag 2. oktober hadde Nils Kristian Sørheim Nilsen sin første arbeidsdag, og har allerede planene klare for de kommende årene. Nilsen kjenner Brussel godt fra før og har allerede funnet seg vel til rette i byen.

– Med god hjelp av flinke medarbeidere på kontoret og på HR- og IT-avdelingen i Nordland fylkeskommune har dette gått knirkefritt. Allerede på dag to i jobben ser det ut til at det meste er på plass både på kontoret og i leiligheten, sier han.

– Helt ned i ryggmargen

Nilsen kom til Europakontoret fra stilling som direktør ved Næringsforeningen i Tromsøregionen. Tidligere har han blant annet vært politisk rådgiver og byråd i Tromsø kommune og prosjektleder for internasjonalisering i Innovasjon Norge.

– Nå gleder jeg meg til å jobbe i et internasjonalt miljø og å følge med på og rapportere om alt innenfor EU-systemet som interesserer kontorets eiere og partnere. Jeg ser også frem til å fremme nordnorske interesser innenfor murene til disse institusjonene. Det er veldig mye interessant som skjer her nede, så det blir spennende å følge disse prosessene på nært hold, sier han.

– Hva er din motivasjon for å arbeide for Nord-Norge i EU-hovedstaden?

– Helt ned i ryggmargen kjenner jeg en sterk motivasjon for å gjøre en veldig god jobb for landsdelen. Jeg vil at det skal gå veldig bra i hele regionen. Kontorets bidrag til en sterk landsdel er å tilrettelegge for at Nord-Norge blir sett og hørt i EU, samt at nordnorske miljøer skal kunne nyttiggjøre seg de muligheter som finnes i EU-systemet.

Nilsen skrev sin doktoravhandling i statsvitenskap om hvordan EUs handelspolitikk- og reguleringer innvirker på norsk oppdrettsnærings operasjoner på det interne markedet.

– Denne jobben er en innertier for en EU-interessert person som meg, sier han og smiler.

Fokusområdene

Når det gjelder fokusområder for kontoret de kommende månedene og årene har direktøren et klart bilde om hva som står sentralt.

– Regional utvikling. Spesielt innenfor havbruk, transport og logistikk, energi, forskning og utdanning. Men det er mange andre politikkområder som kontoret også følger kontinuerlig, sier han, og tilføyer:

– De kommende årene kommer for eksempel revideringen av EUs regionalpolitikk til å bli utrolig viktig. Norge er ikke en del av EUs regionalpolitikk, men viktige områder som statsstøtteregelverket, og derav den differensierte arbeidsgiveravgiften, vil berøre nordnorsk nærings- og samfunnsliv.

– Med tanke på det store bildet, hvordan ser du for deg den demokratiske utviklingen i Europa de kommende årene?

 – Jeg tror vi vil få en motreaksjon mot isolasjonisme og ytterliggående fraksjoner både på høyre og venstre side i politikken. Jeg tror vi beveger oss mot et liberalt Europa med sterkt fokus på demokratiske prinsipper. 

«Sju kjappe»

– Nord eller sør?

– Nord, selvsagt!

– Fisk eller kjøtt?

–Fisk, absolutt.

– Pommes frites eller bakt potet?

– Enkelt. Bakt potet.

– Øl eller vin?

– Den er vanskelig, og helt avhengig av hva en skal spise til. Under tvil velger jeg vin.

– Asia eller Amerika?

– Asia.

– Hemingway eller Orwell?

– Hemingway.

– Rock eller pop?

– Rock, men svaret hadde vært 70/80-tallsdisco – om det var et alternativ.