Berlevåg i Brussel: – Vi tror på spredt befolkede områder

Berlevåg i Brussel: – Vi tror på spredt befolkede områder

Klikk for stort bildeJørgen Holten Jørgensen i aksjon Isak Sidestam  Berlevåg kommune skapte begeistring i EU-hovedstaden da de viste fram Haeolus-prosjektet sitt under European Week of Regions and Cities.

På den andre dagen av EUs regionsuke gikk arrangementet «Renewable energy transition in sparsely populated areas» av stabelen i Brussel.

Som tittelen tilsier, tok arrangementet for seg hvordan man kan foreta overgangen til fornybare energikilder i spredt befolkede områder.

Sesjonen ble arrangert av blant andre Nord-Norges Europakontor og de andre medlemmene av NSPA-nettverket, og Highlands and Islands i Skottland.

Til seminaret kom rådmann i Berlevåg kommune, Jørgen Holten Jørgensen, for å fortelle om Haeolus-prosjektet og for å diskutere det grønne skiftet sammen med et panel bestående av både parlamentarikere fra Europaparlamentet, representanter for kunnskapssektoren og privat næringsliv.

Skapte stor begeistring

Vindkraftindustrien på Rákkočearru-platået vest for Kongsfjorden er det mest effektive i Norge – på godt og vondt. Kraftnettet i Øst-Finnmark klarer nemlig ikke å ta unna all strømmen som produseres.

Kjell Richardsen, IT-sjef i Berlevåg, hadde for noen år siden en lysende idé om å benytte den uutnyttede strømmen til å produsere hydrogen.

Det som startet som en ambisiøs idé har på rekordtid ført til byggingen av hydrogenfabrikken. Berlevåg har nemlig hatt et tett samarbeid store aktører som Sintef, Varanger kraft og andre europeiske aktører.

Prosjektet har et stort potensial og kan blant annet bli en nøkkel for å fase ut kullkraft på Svalbard.

EU har vist stor interesse og bevilget støttet til prosjektet med 50 millioner kroner i utviklingsstøtte.

De frammøtte ved konferansen lot seg også fascinere av prosjektets potensiale. Berlevåg med sine 900 innbyggere er et lysende eksempel på hvordan store ideer, også på små steder, kan fostre innovasjon som gagner hele Europa.

Vi tror på spredt befolkede områder, avsluttet Holten Jørgensen