Hvilke regler gjelder for de internasjonale isdekte områdene i Polhavet når isen smelter? Det har avtalen fra 2018 som mål å avklare før skaden eventuelt skjer.
Formålet med avtalen er nemlig å forhindre uregulert og ulovlig fiske i Polhavet, som er verdens nordligste farvann.
Havområdet er dekket av is mesteparten av året, men det er ventet en betydelig reduksjon i is på sommerstid i årene fremover.
Underskriverne ble derfor i 2018 enige om å
- forhindre ulovlig og uregulert fiske i Polhavet
- avstå fra kommersielt fiske i den internasjonale delen av Polhavet uten at bindende reguleringer er på plass
- samt å sette vitenskapen først gjennom å få på plass et felles forsknings- og overvåkningsprogram (JPSRM)
Lovord
Det manglet ikke på lovord fra stortingsrepresentant Eirik Sivertsen fra Nordland da avtalen var oppe til votering i Stortinget i går.
− Denne avtalen viser styrken, mulighetene og innovasjonsevnen som finnes i samarbeidet i nord, uttalte han fra talerstolen.
Stortinget godkjente en ratifikasjon av fiskevernsavtalen 31. mars. Nå gjenstår ratifikasjon fra Kina og Island for at avtalen skal trå i kraft. Ettersom muligheter for kommersielt fiske ligger langt frem i tid, er forskningssamarbeidet enn så lenge det mest sentrale for partene.
Les stortingsvedtaket her
Føre-var-prinsippet i praksis
Skulle fiskebestander vandre inn i området som avtalen dekker i fremtiden, så er man forberedt. Avtalen fra 2018 kan sies å være føre-var-prinsippet i praksis. Den er unik ved at den løser et problem før det oppstår, noe som er sjeldent i internasjonalt samarbeid.
Russland, USA, Canada, Danmark (Grønland/Færøyene) og de såkalte fjernfiskeaktørene Kina, Japan, Sør-Korea, Island og EU signerte også avtalen som dekker et havområde større enn Middelhavet.
Regjeringen har publisert en pressemelding, les den her
EU vert for første forskermøte
EU var i februar vert for det første møtet i en midlertidig vitenskapelig koordineringsgruppe (PSCG). Det tre dager lange møtet forente forskere fra alle de ti partnerne som hadde signert fiskevernavtalen.
Her diskuterte forskerne måter og metoder for å kartlegge hvilke fiskearter som finnes i området nå og som kan komme i fremtiden - og hvorvidt disse kunne fiskes på. Videre skal gruppa utforme et vitenskapelige program for å samle inn nye data om økosystemet, identifisere prosesser og mekanismer for å involvere urfolk og lokal kunnskap i den vitenskapelige prosessen.
Les pressemeldingen fra Europakommisjonen her