Arktis på utenriksministerens EU-agenda

Arktis på utenriksministerens EU-agenda

Foto: Norges delegasjon til EU - Klikk for stort bildeFoto: Norges delegasjon til EUIne Eriksen Søreide besøkte Brussel 20. mars og holdt innlegg i Europaparlamentets utenrikskomité. Arktis var et av fire utvalgte tema, i tillegg til Midtøsten, Vest-Balkan og Brexit.

Under møtet i Europaparlamentet tok Søreide seg god tid og snakket varmt om Nord-Norge som en aktiv region med mennesker og muligheter.

«Arktis er en stor del av landet vårt, hjem til 10% av befolkningen. Noen ser på Arktis om et eller annet isete sted, men dette er et sted hvor det bor folk, hvor de skaper bedrifter og starter familier.»

Arktis og EU

Søreide takket EU og Europaparlamentet for sitt engasjement i Arktis-spørsmål og nevnte Arctic Stakeholder Forum som et viktig steg videre. Arktis angår hele Europa, sa hun, og bekreftet at Norge vil fortette å jobbe for at EU får permanent observatørstatus i Arktisk Råd.

Les også: Kommisjonen lanserte etterlengtet Arktis-rapport

Barentssamarbeidet ble også løftet frem som et viktig område for åpen kommunikasjon mellom partene.

Utenrikskomiteen skal nordover

I en lengre spørsmålsrunde var utenriksministeren om bl.a. militarisering av Arktis, forholdet til Russland, oljeborring og søskenbarnekteskap.

Avslutningsvis annonserte komitéleder David McAllister at utenrikskomiteen samme dag hadde besluttet å besøke Norge i august i år. «We are planning to go to Oslo and then travel way north», sa han. Sikkerhetspolitikk blir hovedtema.

Søreide ønsket han hjertelig velkommen og sa at august er en spesielt god måned for å dra nordover.