Finnmark med på viktig EU-kart: – Nærmer oss Smart Spesialisering

Finnmark med på viktig EU-kart: – Nærmer oss Smart Spesialisering

Foto: Skjermdump / NNEO - Klikk for stort bildeFoto: Skjermdump / NNEO Forrige uke mottok Finnmark fylkeskommune en gledelig nyhet fra Europakommisjonen. Finnmark er et av få norske fylker som er registrert i EUs plattform for Smart Spesialisering (S3).

– Vi nærmer oss Smart Spesialisering. Dette er et viktig steg for Finnmarks fremtidige regionale samarbeid i Europa, sier Matthias Kock, internasjonal rådgiver i Finnmark fylkeskommune.

Smart Spesialisering er av EU definert som en nyskapende tilnærming som tar sikte på å øke veksten og antallet arbeidsplasser i Europa – ved at hver region identifiserer og utvikler sine egne konkurransefortrinn.

– Foreløpig har vi hentet opplysningene i strategien fra vår regionale utviklingsplan (RUP) for 2014-2023, og den ble godkjent. Men vi holder på med utviklingen av en ny S3-strategi, med ferske og konkrete satsingsområder. Vi har mandat fra fylkespolitikerne til å jobbe med det fremover, sier Kock.

Krav i EU

En S3-strategi er ikke så ulik regionale strategier, som norske fylker og kommuner har laget i flere tiår. S3-strategien skal ta sikte på å utnytte regionens eksisterende ressurser bedre. Den tar utgangspunkt i den kompetansen som finnes i næringsliv, utdanning, forskning og forvaltning i regionen, og som har tilknytning til regionens spesialiteter, sterke sider, og f.eks. naturressurser.

I EU er S3-strategier direkte knyttet til samhørighetspolitikken, og er en forutsetning for investeringer fra strukturfondene. Norge er som kjent ikke en del av EUs regionalpolitikk, så finansiering av satsinger på norsk sokkel må gjøres via nasjonale finansieringsordninger.

Artikkelen fortsetter under bildet...

Matthias Kock (midten) sammen med kontorets rådgivere, Torjus Kandal og Simon Johansson. Foto: Emil Bremnes, NNEO - Klikk for stort bildeMatthias Kock (midten) sammen med kontorets rådgivere, Torjus Kandal og Simon Johansson. Foto: Emil Bremnes, NNEO

– I Norge er det derfor ikke noe krav om innføring av S3-strategi, men det er en nyttig tilnærming til en næringsutvikling som gir gode muligheter for bærekraftig vekst, sier kontorets direktør, Nils Kristian Sørheim Nilsen, før han legger til:

– En S3-strategi vil også få stor betydning når nordnorske forsknings- og næringsmiljøer skal konkurrere om forsknings- og innovasjonsmidler, for eksempel under Horizon Europe. Det ser klare signaler på i Kommisjonens forslag til langtidsbudsjett.

- «Smart» blir valutaen

Nordland var det første nordnorske fylket som lanserte egen S3-strategi. Inntil forrige uke var de det eneste nordnorske fylket på kartet.

– Derfor er det ekstra gledelig at Finnmark har kommet så langt at de nå er med på kartet, sier Nilsen.

Matthias Kock forteller at de har jobbet med S3 i over et år. Han forklarer årsaken til satsingen slik:

– Alt tyder på at «smart» vil bli valutaen i europeisk samarbeid. Den prosessen ønsker vi å være en del av, så dette er et viktig for oss, avslutter han.